Vanaf oktober wordt het AZ Herentals een prikveilig ziekenhuis. Door ziekenhuisbreed over te schakelen naar veilige naalden en katheters wil het ziekenhuis het aantal prikongevallen herleiden naar 0.
Een financiële inspanning van 20.000 euro op jaarbasis. "Maar tegenover een ernstig incident met een van onze medewerkers is dit bedrag meer dan verantwoord," aldus Katrijn Bosschaerts van het AZ Herentals.
Katrijn Bosschaerts, verpleegkundig en paramedisch directeur: "Een prikongeval zonder verder gevolg kost het ziekenhuis gemiddeld 102 euro. De werknemer moet immers enkele testen ondergaan om zeker te zijn dat er geen besmetting opgetreden is. In ernstigere gevallen, wanneer de medewerker ziekteverlof voorgeschreven krijgt of zelfs besmet geraakt, lopen de kosten snel hoog op, om nog maar te zwijgen van de emotionele impact op onze mensen.
Een meerkost van 20.000 euro om dergelijke incidenten te vermijden, is dus zowel op financieel als menselijk vlak meer dan verantwoord."
Prikongevallen gebeuren met systemen waar naalden aan te pas komen, zoals bij het aanbrengen of wegnemen van katheters, het nemen van bloed of het toedienen van medicatie.
Door de introductie van prikveilige systemen 'verdwijnt' de naald in een veilig omhulsel waardoor de kans dat een medewerker nog in contact komt met de naald, het bloed of ander lichaamsvocht van de patiënt quasi tot 0 herleid wordt.
"Omdat uit de risico-analyse bleek dat de kans op prikgevallen het hoogst is in stressvolle situaties, wanneer de medewerkers dus onder tijdsdruk staan, zijn we eerst op de dienst spoedgevallen aan de slag gegaan met veiligheidskatheters," aldus nog Katrijn Bosschaerts.
"Vorig jaar hebben dan we in het hele ziekenhuis een veilig systeem ingevoerd om bloed af te nemen en insuline toe te dienen. Nu volgt de laatste stap, met name de veiligheidskatheters in het ganse ziekenhuis. Dan zijn we een volledig prikveilig ziekenhuis."
Momenteel volgen de medewerkers een opleiding om met de veiligheidskatheters te werken, zodat ze vanaf oktober ingevoerd kunnen worden.
In het AZ Herentals werden in 2015 nog 25 prik-, snij- en spatongevallen geregistreerd, maar dit is wellicht een onderrapportage.
Het grootste risico is de overdracht van ziektes als hepatitis B, hepatitis C en HIV, waarbij men zich enkel tegen hepatitis B preventief kan laten inenten.